Spring naar content

Kijken is het nieuwe voelen

Check jij je borsten regelmatig op borstkanker? En denk je daarbij meteen aan ‘voelen onder de douche of er een knobbeltje zit’? Artsen luiden deze maand de noodklok, want alleen voelen is niet genoeg: ‘Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker,’ aldus oncologisch chirurg Marjolein de Jong. ‘Door te weten op welke veranderingen je moet letten, kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden.’ Caroline Griep schrijft over het moment waarop het bij haar ‘foute boel’ was.

Mijn borsten controleren deed ik écht nooit, als de dood was ik dat ik iets zou voelen. Ook artikelen over borstkanker vermeed ik, ik wilde het gewoon allemaal niet weten. Een struisvogel, ja. En nogal dom ook.

Tot een vriendin borstkanker kreeg, toen kon ik het natuurlijk niet meer uit de weg gaan. Bij haar op bezoek herinnerde ik me ineens dat ik ooit had gelezen dat kuiltjes er op zouden kunnen wijzen dat er iets niet goed was.

Het bleek hartstikke foute boel, twee dagen later kreeg ik de diagnose: ik had een tumor van ruim drie centimeter. Niet voelbaar, dus ik had er nog ik weet niet hoe lang mee door kunnen lopen. Godzijdank was ik er op tijd bij, viel mijn borstkanker goed te behandelen, precies twee jaar geleden kreeg ik mijn laatste chemo en het gaat goed met me.

Met een verontruste blik in hun ogen vragen vrouwen me nog steeds hoe ik ‘het’ ontdekte. Als ik vertel over de kuiltjes, hebben de meesten daar “écht nog nooit van gehoord”. Helaas. Want wat blijkt?

“Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker,” vertelt Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis. “Kijken is het nieuwe voelen. Door te kijken en te weten op welke veranderingen je moet letten kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden.”

Met de campagne ‘Ken je borsten’ vraagt het Alexander Monro aandacht voor deze vorm van vroege ontdekking van borstkanker. Hierbij verwijzen ze naar de in Amerika ontwikkelde campagne ‘Know your lemons’. Vroege herkenning is cruciaal: hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe hoger de overlevingskansen zijn. Dus dames, kijk snel hier en vervolgens in de spiegel. Doen hoor!

Feiten en cijfers

  • Op dit moment sterven er ongeveer 3.200 vrouwen per jaar aan de gevolgen van borstkanker, dat zijn er circa 9 per dag.
  • 1 op de 7 à 8 vrouwen in Nederland krijgt te maken met de ziekte.
  • Jaarlijks zijn dit ruim 17.000 nieuwe gevallen en dit aantal loopt nog altijd op.

Gepubliceerd 20 april 2018 op vrouw.nl

Categorie:
Scroll naar boven