Spring naar content

Vroege Vrouwen Vereniging

Het was niet dat ze erop zat te wachten, maar nu Caroline eenmaal lid is van de Vroege Vrouwen Vereniging ziet ze er wel de voordelen van.

‘Fijne dag!’ besluit ik mijn mail en wil op verzenden drukken. Dan bedenk ik me, want wat zal de ontvanger wel niet denken als-ie ziet dat ik dat om kwart voor vijf heb gedaan? Kwart voor vijf ’s ochtends dus… Misschien wel dat ik zo’n licht labiele slapeloze muts ben. Dat moet ik natuurlijk niet hebben. Staat niet professioneel. Gelukkig kan niemand zien dat ik ook al gewassen en gestreken ben. Make-up doe ik straks. Als het licht is.

De Vroege Vrouwen Vereniging, daar hoor ik sinds een jaar of wat bij. Niet dat ik erop zat te wachten. Soms doe ik er een tijdje weinig aan, maar boven een bepaalde leeftijd schijn je lid voor het leven te zijn. Of je het nu leuk vindt of niet, verzet heeft geen enkele zin. Hoezo wil je nog lekker even doorslapen omdat het midden in de nacht is? Geen sprake van, wakker worden zul je, klaarwakker! Je to-do-lijst is van de opdringerige soort en na je 32 keer omgedraaid te hebben, geef je het maar op.

Douchen, uitgebreid in bad is op dit matineuze tijdstip trouwens ook een aanrader, kun je gelijk een boek lezen – tijd zat immers – thee zetten, radio zachtjes aan, laptop opstarten. Mails beantwoorden. Administratie doen. Was draaien. Vaatwasser uitruimen. Column schrijven. Nagels lakken. Hond uitlaten en genieten van de stilte op straat. Dan is dat allemaal maar gebeurd. En als je eenmaal op gang bent, blijkt het eigenlijk best prima te zijn. Lekker zelfs wel. Om het dagelijkse tumult een stap voor te zijn.

Beetje geheim genootschap is het trouwens wel, die Vroege Vrouwen Vereniging, maar als je eenmaal medeleden ontdekt hebt, kan het reuze praktisch zijn. Gebeurde mij per toeval toen ik een keer zo’n mail voor dag en dauw wél verstuurde en een kwartier later al antwoord had. Was een hele kwestie al voor zes uur ’s ochtends opgelost. Franska, u kent haar wel, kan er trouwens ook wat van, die verdient eigenlijk een plaatsje in het bestuur, want waar ik die eerste uren comfortabel vanuit huis opereer, stapt zij op zo’n moment gewoon in de auto om voor de troepen uit naar de redactie te rijden.

Als je het mij vraagt, zit er enorme power in dit fenomeen. Kunnen we, als we als Vroege Vrouwen de handen ineen zouden slaan, de wereld zelfs ongemerkt een beetje mooier maken, terwijl de rest van de mensheid (lees: mannen) nog ligt te ronken. Maar ja, commitment is een beetje een dingetje, want stiekem haken we natuurlijk toch af als ons een paar uur extra slaap gegund is…

Gepubliceerd januari 2017 op franska.nl

Categorie:
Scroll naar boven