Spring naar content

Kind, wat zie je er goed uit!

Toen ik ziek en kaal was, deed ik vaak extra mijn best om er leuk uit te zien. Lotgenoot met borstkanker Saskia Ebeli denkt daar net zo over, en schreef een boek met als thema ‘hoe overleef ik mijn kanker in stijl?’ Onmisbaar voor je gemoedstoestand.

Barre tijden vragen om goede make-up en mooie kleren. Vind ik. En dat vond ik ook toen ik mijn borstkankerbehandeling onderging. Er leuk uitzien is dan best een uitdaging. Zacht uitgedrukt. Dus ging ik vlak voor mijn kale kop in het ziekenhuis naar Look Good Feel Better, een workshop over uiterlijke verzorging bij kanker. Ik leerde er onder meer wenkbrauwen tekenen, want ja, ook die verdwenen, net als mijn wimpers.

Nieuwe make-up

Op de terugweg reed ik langs de parfumerie om voor een klein godsvermogen de beste nieuwe make-up aan te schaffen: Chanel, Clinique, Estée Lauder… Kon mij het schelen. Ook kocht ik kleren, veel kleren, waar ik leuke sjaaltjes voor om mijn hoofd bij zocht. Verder was er namelijk niet zo veel leuk aan die borstkanker.

Op de dagen dat ik als een dweil op de bank hing, deed ik heus geen moeite, maar als ik de deur uit kon wél. Tot mijn geluk bleek ik een handige sjaaltjesknoopster te zijn, en ze stonden me goed.

Lotgenote (en schrijfster) Saskia Ebeli denkt er net zo over als ik. Toen ze haar slechte nieuws hoorde, maakte ze er haar missie van om stijlvol en ‘gezond’ door deze periode te komen. Alle informatie die ze vergaarde resulteerde in een aantrekkelijk (net verschenen) boek: ‘Je lijf, je looks, je leven – zorgen voor jezelf als je kanker hebt’.

Levendige handel

In het borstkankercircuit, ontdekte ik, is nogal een levendige ‘handel’ in adviezen en accessoires. Bijvoorbeeld over wat je allemaal wel of niet op jezelf mag smeren. Websites vol tips en producten zijn er te vinden. Kalmerend, verzachtend, vettend, intensief hydraterend, 100 procent natuurlijk, zonder plantaardig oestrogeen, een mens zou van minder in de war raken… En dan heb ik het nog niet eens over de onmisbare postoperatieve beha’s en chemomutsjes die ik tegen ben gekomen.

Saskia Ebeli’s boek vormt daarom een houvast in verwarrende tijden, hét handboek met antwoord op alle praktische vragen waar vrijwel iedere kankerpatiënte tegenaan loopt. Haaruitval door chemo, hoe je je hoofd leuk kunt bedekken, make-up, gezonde voeding, het belang van bewegen, ontspanning en prioriteiten stellen, het wordt allemaal besproken. Er staat zelfs een ‘cursus’ sjaaltjes knopen in.

Natuurlijk hoop ik dat je het nooit nodig zult hebben, maar mocht je toch ziek worden: meteen kopen. En als je iemand kent die het kan gebruiken: meteen cadeau geven…

Gepubliceerd 9 oktober 2017 op franska.nl

Categorie: ,
Scroll naar boven