Spring naar content

Rauw van Marjolein Hartman

Marjolein Hartmans boek Rauw verscheen op 18 januari, is sindsdien volop in de publiciteit en inmiddels al aan de tweede druk toe. Eind juni 2021 vroeg ze me om mijn ‘ongezouten mening’ te geven over haar manuscript. Na de dood van haar zoon Max in mei 2020 bij het surfdrama in Scheveningen was ze gaan schrijven. Eerst brieven aan haar toen 7-jarige dochter Ivy over haar broer, maar al snel werd het veel meer dan dat: een intieme, gedetailleerde maar vooral rauwe beschrijving van wat ze voelde tijdens haar eerste jaar als moeder in diepe rouw.

Eindredactie

Als eindredacteur beoordeel ik al ruim dertig jaar de teksten van anderen, meestal van collega-journalisten, soms van mensen die hun verhaal op papier hebben gezet, of dat graag willen doen. Bij Marjolein wist ik na 10 pagina’s dat het een boek moest worden. Het is ijzersterk opgebouwd en had vooral nog degelijke eindredactie nodig. Een geoefend oog dat voor een consequente stijl zorgt, dat de schoonheidsfoutjes eruit haalt en dat zorgt dat alles begrijpelijk is voor de lezer.

Dat heb ik gedaan. Met alle liefde die ik voor mijn vak heb. Samen met Marjolein heb ik het boek doorgenomen, af en toe zin voor zin. Meestal waren we het meteen eens, soms discussieerden we wat langer. Het belangrijkste vond ik dat het 100 procent háár verhaal bleef, in haar eigen stijl. Art-director Monique Zevenhuizen deed de vormgeving en drukwerkbegeleiding. Met z’n drieën waren we een uitstekend team.

In eigen beheer

Marjolein heeft Rauw in eigen beheer uitgegeven. De uitgevers die het hebben gelezen vonden het stuk voor stuk goed en aangrijpend, maar durfden het in het huidige boekenklimaat niet aan om het te publiceren. Er zou niet genoeg markt voor zijn. Ze krijgen ongelijk: de eerste druk van 3.000 exemplaren is binnen twee weken uitverkocht! De tweede druk is inmiddels besteld. De opbrengst gaat naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Je kunt het hier bestellen.

Publiciteit

Voor de publiciteit hebben we onze eigen netwerken aangeboord: Marjolein is inmiddels al te gast geweest bij Koffietijd en Beau, heeft interviews gegeven aan het Parool, Omroep West, de Gooi- en Eemlander en NH Nieuws. En er komt nog meer aan.

Ik ben heel trots op dit project. Op hoe we het in een half jaar voor elkaar hebben gekregen om Rauw te redigeren, vorm te geven en met succes op de markt te brengen!

Mocht je plannen hebben voor een boek of een ander project, waarbij je een goede (eind)redacteur en/of vormgever nodig hebt, neem gerust eens contact op om te brainstormen.

In 2018 verscheen mijn eigen boek ‘Lieve Facebook-vrienden, ik heb borstkanker’
Categorie:
Scroll naar boven